" id="extra">
Winkelmandje

Snoezelkamer in Yelsk center voor kinderen met een beperking

8 mei 2017

Barry Emons en haar netwerk ondersteunt met kennis en materialen het kinderdagverblijf Nas Dom in Belarus. Het project Nas Dom is een initiatief van Stichting Kinderhulp Tjernoblylramp Wit Rusland uit Vriezeveen.  Afgelopen week kregen we vanuit Nas dom onderstaand krantenartikel toegestuurd.SNOEZELKAMER IN YELSK CENTER VOOR KINDEREN MET EEN BEPERKING.

Voor meer dan twee jaar is er een samenwerking met Yelsk Center van ontwikkeling, training en revalidatie en de Stichting Kinderhulp Tsjernobylramp Wit-Rusland en Barry Emons (gespecialiseerd in belevingsgerichte zorg).

In 2015, dankzij deze samenwerking, kregen 2 medewerkers van Yelsk center een kans om kennis te maken en te ervaren hoe de zorg geregeld is in Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo is er o.a. Circus Clini Clowns, Hof van Eckberge  en Bio vakantie Oord bezocht. De medewerkers hebben meegelopen op verschillende groepen op OKC De Iemenkorf wat er wordt geboden aan kinderen met een beperking en tevens hebben ze gesproken met ouders.

Afgelopen twee jaar komen twee keer per jaar, van de school Het Noordik, studenten en docenten uit Almelo naar Yelsk Center. Voor de kinderen worden er dan programma's uitgevoerd met belevingstheater, sport en spel.

In April 2015 is de droom uitgekomen voor de kinderen, ouders en leerkrachten van Yelsk center: Een snoezelkamer door Barry Emons. Deskundigen hebben de snoezelkamer gerealiseerd met een waterbed, bubbelunit en een podium. Een sensorische kamer - dit is de omgeving waar de meerderheid van de kinderen niet alleen rust vinden, maar ook een nieuwe sensatie, een boost van energie waarbij de belevingswereld wordt vergroot. Door lichte kleuren van het meubilair, de witte kleur van het plafond en muren, zacht gedempt licht, een aangename geur, zachte muziek - dit alles geeft een gevoel van rust, comfort voor kinderen met een beperking. Kinderen van dit centrum  hebben een verstandelijke beperking met zintuiglijke, motorische stoornissen, soms ook met communicatie en gedragsproblematiek.

Door de snoezelkamer, kan het team meer kwaliteit organiseren o.a. door interactie met de kinderen, activering van verschillende verbale en non-verbale uitingen van de kinderen, stimuleren van hun visuele, auditieve, tactiele perceptie. Lessen worden gehouden in de vorm van individuele en in kleine groepjes. Afhankelijk van de doelstellingen en de methoden van de klassen, wordt de snoezelkamer aangevuld door een verscheidenheid van stimulerende materialen als muziek, olieprojector, aromalamp met verschillende soorten oliën, interactieve bubbleunit om te spelen met licht en kleur, massage voor de ontwikkeling van de tactiele waarneming.

Een snoezelkamer kan helpen bij het oplossen van specifieke problemen met betrekking tot elk kind: herstelt het emotionele evenwicht met gedrag problematiek.

Begeleidster van Orthopedagogisch Kind centrum De Iemenkorf in Almelo bezocht Yelsk Center. Voor drie dagen hebben docenten van Yelsk Center kennis gemaakt met methoden en technieken van belevingsgericht werken door middel van contactclown en de BIM (Beleven in Muziek).

Het is belangrijk om op te merken dat in de samenwerking van gezamenlijke projecten met de Nederlandse kant veel aandacht wordt gegeven aan de bijscholing van het team om te werken met kinderen met een beperking.

De samenwerking met het team van De Iemenkorf maakt het mogelijk om informatie en lesmateriaal te ontvangen voor kinderen met een beperking.

Tegenwoordig is er een project voor verdere samenwerking en praktische, culturele en educatieve uitwisseling tussen Yelsk Center en de Stichting Kinderhulp Tsjernobylramp Wit-Rusland, OKC De Iemenkorf, Barry Emons en Noordik school Almelo.


« Terug naar overzicht